torsdag 3. november 2011

Hvordan lage lefser?

Deig til ca 30 lefser: 150 gr smør. 1 kopp sukker. 3-4 ts hjortesalt (blir det for lite hjortesalt hever deigen dårlig og blir grov). 2 koppa potetmel. 1 liter H-melk. 1 pk fløte. Trill deigen til en pølse.

Del pølsen opp, ca 80 gram hver. Lag flate rundinger og ha litt mel på (melbruk er alfa omega for at lefsene skal bli vellykket). Legg under håndkle-plastpose-håndkle.

Bruk ei lefsekjevle. Altså, en kjevle med firkantmønster.

Ha mel under, kjevle til en veldig tynn runding. Viktig å ha nok mel til at den ikke klistrer seg fast i stoffet, men ikke så mye at lefsen blir melette. Pass på at lefsen er kjevlet like tynn over det hele.

Lefsestav. Denne har faren min laget av en list.

Stikk lefsestaven forsiktig under hele lefsen, og løft opp. Sitter lefsen litt fast i stoffet, behøver du mere mel under når du kjevler.

Det svarte du ser, er en lefsetakke. Denne MÅ du ha for å kunne steke lefsene. Legg lefsen på takken, og trill den ut. Jeg bruker å ha takken på 9.

Når du ser at lefsen starter å bli hvit over det hele, er den ferdigstekt. Viktig at du ikke steker for lenge, da lefsene fort blir for tørre.

Bruk lefestaven igjen, og legg lefsene i en stabel på et småfuktig håndkle, med et småfuktig håndkle over. Viktig at håndkleet dekker lefsene godt så de ikke får tørre kanter.

Når alle lefsene er stekt, fukter du kantene med litt vann. Legg lefsene i en stabel, våtside mot våtside, og tørrside mot tørrside.

Når du har fuktet over alle kantene, stabler du lefsene i en ny stabel, denne gangen våtside mot tørrside, og tørrside mot våtside. Dette for at de ikke skal klistre seg ihop.

Smøret du skal smøre på lager du i forkant. Oppskrift: 1 kg smør. 1 kg sukker. Kanel. Raspet brunost. Kanel og brunost beregner du ut ifra smak og behag.

Smør et TYNT lag på lefsen.

Brett inn kantene.

Brett sammen. Skjær deretter av kantene (disse er gode å spise som snacks når du er ferdig med bakingen).


De lefsene du skal fryse ned, legger du i en pose, suger ut luften, og knyter igjen. De du skal spise i nærmeste framtid, skjærer du opp i passende biter.

2 kommentarer:

  1. Takk :) Skal prøve snart for første gang, og da gjorde det godt med et lynkurs :)

    SvarSlett
  2. Skulle prøve lefsene dine i dag ,men jeg fant ikke ut hvor mye mel det skulle være i deigen? Skal jeg bruke potetmel til kjevlingen? Hilsen Kari

    SvarSlett